Wat moet je weten en regelen voor je vertrek naar Bali?

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten en regelen voordat je naar Bali vertrekt. Om je reis onvergetelijk te maken, is het handig om enkele zaken van tevoren goed te plannen. Ben jij bezig met het organiseren van je trip naar dit prachtige Indonesische eiland? Lees snel verder!

Betaalbare vluchten naar Bali

Vluchten naar Bali zijn tegenwoordig behoorlijk prijzig, maar met wat speurwerk kun je retourtickets vinden voor minder dan 600 euro. Meestal vlieg je dan met maatschappijen zoals Qatar Airways, China Southern, of Turkish Airlines, waarbij je altijd één tussenstop hebt. Als de prijs niet veel verschilt, geef ik de voorkeur aan Qatar Airways, omdat de overstap op een mooi vliegveld halverwege de reis plaatsvindt. Veel succes met het vinden van de perfecte vlucht!

Visum voor Bali

Verblijf minder dan 30 dagen op Bali 

Wanneer je naar Bali vertrekt heb je een visum nodig. Er zijn meerder soorten visa, maar de meest gebruikte door Nederlandse toeristen is de Visa on Arrival (VOA). Dit visum koop je wanneer je aankomt op Bali. De kosten hiervoor zijn 500.000 IDR (ongeveer 30 euro). Dit bedrag kun je pinnen. Mocht je langer dan 30 dagen in Bali/Indonesië willen verblijven dan kun je het visum verlengen met nog eens 30 dagen. Dit kun je doen bij een immigratiekantoor. De kosten voor een verlenging zijn 355.000 IDR (ongeveer 23 euro). 

Verblijf maximaal 60 dagen op Bali

Om 60 dagen in Indonesië te mogen blijven, kun je een e-VOA visum aanvragen via de officiële website van de Indonesische immigratie. Volg de stappen op de website, en je ontvangt het e-visum in je inbox. Print het uit, en je bent klaar om te gaan! Vergeet niet dat je een paspoort nodig hebt dat nog minimaal 6 maanden geldig is en dat je een uitreisticket moet kunnen laten zien (binnen de 60 dagen natuurlijk). De kosten voor het e-VOA visum zijn 1.500.000 IDR (ongeveer 90 euro). 

Toeristenbelasting in Bali

De toeristenbelasting in Bali, bekend als de 'Bali Tourism Fee', is een heffing die sinds 2024 door de lokale overheid wordt opgelegd aan buitenlandse bezoekers. Deze belasting is bedoeld om bij te dragen aan de instandhouding van het eiland, evenals de bescherming van het milieu en de lokale cultuur.

Voordat je naar Bali vertrekt, kun je de toeristenbelasting betalen via deze website. Dit is handig, omdat je dan bij aankomst op het vliegveld van Denpasar niet in een extra rij hoeft te wachten. Je kunt de belasting ook bij aankomst betalen, maar vooraf betalen is aan te raden om tijd te besparen. Het is goed om te weten dat deze toeristenbelasting losstaat van het Visa on Arrival (VOA). De kosten zijn 150.000 IDR (ongeveer 10 euro).

Vaccinaties voor Bali

De website van de GGD adviseert vaccinaties tegen gele koorts, tuberculose, rabies, BMR, hepatitis A en B, en DTP voor een reis naar Bali. Heb je deze vaccinaties nog niet en wil je ze halen? Maak dan een afspraak via www.vaccinatiesopreis.nl, zodat je goed voorbereid en zorgeloos op reis kunt gaan.

Geldzaken

De Indonesische munteenheid is de rupiah. De koers ligt rond de 16.000 rupiah per euro. Wij kiezen ervoor om geld te pinnen op het vliegveld van Denpasar bij aankomst. Zo zorgen we ervoor dat we genoeg contant geld hebben voor de eerste dagen op Bali. Daarnaast nemen we een pinpas en een creditcard mee voor betalingen bij hotels, restaurants en activiteiten

Internet op Bali

Omdat Bali in Azië ligt en dataroaming duur kan zijn, is het handig om een lokale simkaart of eSIM te gebruiken om bereikbaar te blijven. Zo kun je eenvoudig navigeren met Google Maps, activiteiten zoeken en de beste eetplekjes vinden. Op Bali koos ik voor een lokale simkaart, die op bijna elke straathoek te koop is. De prijzen op het vliegveld liggen meestal iets hoger, dus ik wachtte tot ik elders op het eiland een voordelige simkaart kon kopen. De verkopers installeren de kaart voor je, en na ongeveer 20 minuten werkt alles. Het is snel geregeld en ideaal voor een zorgeloos verblijf!

Vervoer op Bali

Vervoer op Bali is heel gemakkelijk te regelen. Bij je accommodatie kun je altijd om een taxi vragen, en vaak staat er binnen no-time een voor je klaar. Voor korte afstanden in drukke gebieden raad ik je echter aan de app GRAB te downloaden. Via deze app kun je snel een taxi of scooterservice regelen, die meestal ook direct beschikbaar is. In drukke gebieden kozen wij er vaak voor om achterop een scooter te springen. Zelf een scooter huren is ook mogelijk, maar de Balinese overheid ontmoedigt dit vanwege het risico op ongelukken en mogelijke boetes. Houd er bovendien rekening mee dat je niet verzekerd bent bij een ongeval, dus het blijft een risico!

Eerste nacht op Bali

Wanneer je na een lange vlucht aankomt op Bali, wil je natuurlijk niet ver reizen naar je eerste bestemming. Daarom heb ik een geweldig low-budget hotel voor je uitgeprobeerd dat perfect is voor je eerste nacht. Het hotel is zeer betaalbaar (18 euro per nacht) en biedt alles wat je nodig hebt om even bij te komen van je lange reis. Met de taxi ben je in ongeveer 10 minuten bij het hotel. De volgende dag kun je uitgerust op pad naar je volgende, 'echte' bestemming. Dus als je op zoek bent naar een handig hotel voor je eerste nacht, check dan zeker deze optie!